Kustosiranje: doživljaj u pokretu / About and around curating: thrill in movement, Mikser festival 2013

Ovaj blog ima za cilj da omogući publici javno praćenje procesa stvaranja umetničkih radova i izložbi, a time i put od kreativne do tehničke realizacije koja će biti predstavljena na festivalu Mikser 2013. u Beogradu. Vizuelni umetnički program Kustosiranje: doživljaj u pokretu će biti otvoren od 28.05. do 02.06. u periodu od 18 do 04 časova u ulicama Travnička i Braće Krsmanović u Savamaloj.

This blog has a purpose of enabling audience to have a public insight into the process of developing and making artistic works and exhibition, from its creative to technical realisation, which will be presented at Mikser festival 2013 in Belgrade. Visual artistic programme About and around curating: thrill in movement will be open from 28th May till 2nd June between 6 PM and 4 AM in Travnička and Braće Krsmanović streets at Savamala.

Wednesday, May 22, 2013

Prvi susret tima 5 / The first meeting of the Team 512.5.2013. 14h Mikser House

Konačno!
 Prvi susret se odigrao! 

Nakon brojnih obaveza i putovanja članova tima 5, uspešno je završen prvi susret.
 Luka Tripković (MA student slikarstva, FLU) i Tijana Zebić (saradnik kustosa)  poznaju se sa akademskog kursa Kustosiranje: tehnologija izložbenog procesa / realizacija projekta – „stvaran svet“.
Viktorija Kalimić (kustos) i Tijana su se upoznale 8.5.  Svi su se upoznali 12.5. i počeli vredno da rade. Viktorija je učestvovala na prošlogodišnjem Mikser festivalu (2012.).
 Svi članovi tima 5 su sarađivali sa Kustosiranjem i iz te saradnje nose pozitivna iskustva.
Luka i Viktorija su na prvom sastanku govorili o svojim konceptima koje su pripremili za ovogodišnji Mikser festival. Luka je izložio ideju o tzv. idealu o “Državnoj sisi“ koju je uobličavao u razgovoru sa prof. Radošem Antonijevićem. Ono što sam smatra problematičnim jeste mogućnost čitanja ovakvog rada, ukoliko bi on bio bukvalno predstavljen.


Luka i Viktorija razmenjuju ideje na prvom sastanku u Mikser House-u

 Luka sa akademskog kursa Kustosiranja ima već izlivenu autofiguru koja je bila upotrebljena u drugačijem kontekstu.

Luka i autofigura u galeriji  U10

Ovoga puta želi da je upotrebi u kontekstu sna o “Državnoj sisi“, tačnije, autofiguru želi da predstavi u jednom kancelarijskom mikro-okruženju gde figura spava naslonjena na radni sto ispred koje će stajati naziv expert. On bi želeo da ovakava postavka bude neka vrsta gega.
Ekspert

Viktoriji se dopada Lukina ideja i želi da joj se prilagodi. Inače, Viktorija je istoričar arhitekture i njen koncept je bio vezan za posmatranje Savamale kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Ona je oduševljena što će raditi  sa umetnikom jer se do sada najviše bavila istraživačkim radom.
Bilo je dosta reči o tome kako imenovati skulpturu koja se upotrebljava u različitim kontekstima, a koja a priori  u svojoj postavci ostaje skulptura. Složili smo se da čitavu postavku nazovemo instalacijom iako smatramo da je taj termin diskutabilan.
Kamion je odabran, troškovi su stavljeni na papir, napisan je info za novinare. Za sada sve deluje  sjajno! Ali, naravno, mora uvek da postoji nešto što devojci sreću kvari (sorry Luka, ali tako kaže naš narod ). Jedini problem koji se za sada isprečio jeste vremenska prognoza. Dakle, ne znamo kakvo će vreme biti. Odgovaralo bi nam da bude suvo i vedro. Taj problem ćemo rešiti ciradom kojom ćemo pokriti instalaciju. Sve što treba uraditi je obući figuru i postaviti je za sto. Da li će biti jednostavno kao što deluje, videćemo.


Finally! The first meeting has happened! Dispite all the things that had gotten in the way (buisness and travel), the Team 5 met for the first time on May the 12th. They  immediately started working. 
At first they got to know each other, that was the first part of the meeting. Everyone talked about their experiences. Later on, Luka-the artist and Viktorija-the curator discussed about their concepts and ideas.
Luka was deliberated about the so known  dream of the state's tit. Most of the people want a job in the public sector, and that is not a secret. Showing a businessman sitting on a chair and at the same time lying  and sleeping on the table, Luka wants to make a gag. He already has a sculpture of himself that he used for the previous exibition but in another context. Last time he was a beggarman, now he is a businessman.
 Viktorija, on the other hand, is an architectural historian and her first thought when she was thinking about Savamala was how to observe that space through the past, present and future.  Viktorija liked Lukas idea and she was ready to adjust to his concept.
The Team 5 selected a lorry that was needed and also the budget and the newspapers’ info was written. Everything  seems just right. All we have to do is put on a suit to the sculpture and place it on the chair. If the rain falls, we would need something to cover the whole instalation. It seems easy, but we will see about that.

No comments:

Post a Comment